Kennisbank 

Kennis is er om te delen. Ben je op zoek naar de laatste ontwikkelingen in het vakgebied of wil je weten wanneer de volgende kennissessie op de planning staat? Je vindt het hier terug op onze nieuwspagina. Aan de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. 

Volume ontwikkelingen WIA en WW

In het jaarverslag UWV 2023 staat informatie over wat het UWV in 2023 heeft ondernomen om de dienstverlening te verbeteren. Ook worden er cijfers gepubliceerd over de volume ontwikkelingen binnen de WW en WIA uitkeringen. Zorgwekkend natuurlijk dat het aantal WIA aanvragen toeneemt. Hierbij wat highlights over de belangrijkste volume…

Aanvraagformulier WIA voor werknemers vernieuwd

Sinds 8 april is er een nieuw aanvraagformulier voor de WIA. Dit moet het voor medewerkers makkelijker maken om een WIA-uitkering aan te vragen.  Naast een nieuw digitaal aanvraagformulier kunnen medewerkers ook direct zelf alle documenten van het re-integratie verslag (RIV) uploaden. Belangrijk is wel dat dit goed voorbereid wordt.…

Gebrek aan aandacht voor vrouwspecifieke aandoeningen kost maatschappij miljarden

Bijna iedere vrouw krijgt vroeg of laat te maken met zogenaamde vrouwenaandoeningen als overgangsklachten of hevige menstruatiepijn. Maar uit onderzoek in handen van Nieuwsuur blijkt dat hier te weinig aandacht voor is binnen de gezondheidszorg.  En dat kost de maatschappij miljarden, schrijft de NOS. “Als ruim de helft van de bevolking met…

Wetswijzigingen vanaf 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 zijn er allerlei wijzigingen in de wet- en regelgeving op het gebied van personeel en salaris. De wijzigingen gaan onder meer over het minimumloon, de onbelaste reiskostenvergoeding en de pensioenregeling. De komende tijd staat politiek gezien in het teken van formeren; het kan nog een tijd…

Het gesprek aangaan met werknemers met psychischeproblemen

Maar liefst 43% van de Nederlanders krijgt op enig moment te maken met psychische gezondheidsklachten. Werk is daarbij niet alleen één van de onderliggende oorzaken, het werk lijdt er zelf ook onder. Herken de signalen van naderende mentale problemen bij je medewerker. Wij geven je hierbij wat tips: Psychische signalen…

Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid (MDIEU)

Voor de maatschappij is het belangrijk dat veel beroepsgroepen  lang werken én daarbij gezond blijven. In de praktijk lukt dat niet altijd. Daarom is door de overheid de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) in het leven geroepen. Sinds 1 september 2023 kun je als werkgever een aanvraag indienen…

Vertrouwenspersoon nu verplicht

Met een meerderheid van stemmen is op 23 mei 2023 het wetvoorstel aangenomen waarin voor werkgevers met meer dan 10 werknemers het aanstellen van een vertrouwenspersoon verplicht is gesteld.  Het wetsvoorstel moet nog beoordeeld worden door de Eerste Kamer. Het is op dit moment nog niet bekend wat de ingangsdatum…

Ziekte in vakantie

De zomervakantie is alweer begonnen! Na een coronajaar zijn velen er aan toe om even weg te gaan. Natuurlijk blijft het hierbij belangrijk om de richtlijnen van het RIVM op te volgen. Tenslotte zijn er nog best wat uitzonderingen en regels waar iedereen rekening mee dient te houden. Maar wat…

Een ommetje door het hoofd van medewerkers

,,Een auto van de zaak. Een beetje een blitse graag. Dat wil jouw medewerker van 28 jaar. Je kunt meteen nee zeggen, bijvoorbeeld omdat hij of zij officieel nog geen senior accountmanager is. Je kunt het ook anders aanpakken en zo de loyaliteit van die collega enorm vergroten. Het sleutelwoord?…

"Ik vind het dan ook ontzettend mooi dat SZamen meekijkt en een passende oplossing zoekt voor  elke unieke situatie." 

Suzanne Stoltz

“Niet kunnen werken is vaak al vervelend genoeg voor een werknemer. Ook voor werkgevers is dit vaak een groot pijnpunt! Voor beide partijen is het zo ontzettend belangrijk om begrip en goede hulp te krijgen. Ik vind het dan ook ontzettend mooi dat SZamen meekijkt  en een passende oplossing zoekt voor elke unieke situatie. Ik ben blij dat ik hier mijn steentje in kan bijdragen.”