Een ommetje door het hoofd van medewerkers

,,Een auto van de zaak. Een beetje een blitse graag. Dat wil jouw medewerker van 28 jaar. Je kunt meteen nee zeggen, bijvoorbeeld omdat hij of zij officieel nog geen senior accountmanager is. Je kunt het ook anders aanpakken en zo de loyaliteit van die collega enorm vergroten. Het sleutelwoord? Geduld.” Dat bepleit HR adviseur Marja Maassen van den Brink namens SZamen.


,,Geduld hebben we meer dan genoeg geoefend het afgelopen jaar. We stellen geduldig na elke persconferentie de plannen weer bij- of uit. Hoe zit het vandaag de dag met jouw geduld voor medewerkers? Dat kan een nieuwe auto zijn, maar ook iets totaal anders. Heb jij onlangs nog geduldig geluisterd naar wat hen bezighoudt?”


GEDULDIG LUISTEREN IS KUNST ,,Geduld hebben en echt luisteren is niet makkelijk. Iedere medewerker heeft een uniek verhaal en privé zijn eigen vreugdes en sores. Het spanningsveld zit erin dat voor jou precies hetzelfde geldt. Naar wie luister je dan eerst? We zijn allemaal druk, zakelijk en privé. Breng dan maar eens het geduld op om echt te luisteren.”


LEVENSFASES ANDERS BELUISTEREN ,,Sommige werkgevers lossen de valkuil van (on)geduldig luisteren op met een levensfasebewust-personeelsbeleid. Het doel: blijven aansluiten bij de wereld van de medewerker. Het risico is wel dat tegen de tijd dat het plan af is, je medewerker in een andere levensfase zit. Wél goed is dat je bewust tijd maakt om te luisteren.”


NIET INGEWIKKELD ,,Iedere levensfase brengt eigen uitdagingen. Dat maakt gesprekken met medewerkers juist zo belangrijk, en hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gebruik bijvoorbeeld de Plan-Do-Check-Act methode. Die helpt je om als werkgever vragen te stellen die aansluiten bij de belevingswereld van de ander. Ook helpt het om naar verwachtingen van medewerkers te vragen, wat ook weer het geduld goed kan doen.”


NIET OM DE AUTO ,,Geduldig luisteren en aansluiten bij de belevingswereld van de ander dus. In het geval van die 28-jarige collega, zou je kunnen vragen waarom die een auto wil. Misschien helpt het om vaker familie te bezoeken die aan de andere kant van het land woont. Wat zou het jou opleveren om die ‘nee’ dan te heroverwegen?”


HET OVERWEGEN WAARD ,,Je kan het dus overwegen. Die auto toestaan, of niet. Luisteren naar wat echt speelt, of niet. Geduld oefenen voor een gedachte van een ander, of niet. Het begint altijd met jezelf openstellen en echt luisteren naar de ander. We weten sinds corona weer extra goed dat een rondje wandelen zorgt voor een frisse blik op het werk. Een rondje door de belevingswereld van je medewerker zou ook best iets moois kunnen brengen.”

Het overwegen waard.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws direct in je mailbox