Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid (MDIEU)

Voor de maatschappij is het belangrijk dat veel beroepsgroepen  lang werken én daarbij gezond blijven. In de praktijk lukt dat niet altijd. Daarom is door de overheid de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) in het leven geroepen. Sinds 1 september 2023 kun je als werkgever een aanvraag indienen voor deze subsidieregeling. Deze subsidie vraag je aan bij Uitvoering Van Beleid, een onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De subsidie is beschikbaar voor de uitvoering van een plan met activiteiten rond duurzame inzetbaarheid en RVU’s. Je moet zorgen voor een begroting van de kosten waarvoor je subsidie aanvraagt.

Duurzame inzetbaarheid verbeteren

Bij een uitkering van een RVU gaat het om duizenden euro’s. Om een gedeelte van die RVU-kosten te dekken is voor de jaren 2021-2025 de subsidie van de MDIEU geïntroduceerd. Daarnaast biedt de MDIEU subsidie voor specifieke activiteiten om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren. Het kabinet heeft tot en met 2025 bijna € 1 miljard vrijgemaakt voor de MDIEU-subsidie. Tot nu toe konden alleen sectorale samenwerkingspartners zoals brancheorganisaties een aanvraag indienen voor deze subsidie. Maar omdat uit een evaluatieonderzoek is gebleken dat het bereik van de subsidieregeling tekortschiet, is er op 1 september 2023 een extra aanvraagtijdvak geopend voor individuele werkgevers. Je kunt dan dus niet langer alleen indirect van de subsidie profiteren via sectorale regelingen, maar ook direct zelf een subsidieaanvraag indienen.

RVU minder vaak gebruikt dan gehoopt

Regelingen voor vervroegd uittreden (RVU) wordt nog niet zo vaak gebruik als gehoopt werd. Het kan zijn dat dit komt doordat mensen er financieel op achteruit gaan als ze een beroep willen doen op de regeling. Ook de definitie van ‘zwaar beroep’ zorgt in sommige cao’s voor problemen. Waarom zou je wel gebruik maken van deze regeling? Denk aan lichamelijk klachten in combinatie met zware werkzaamheden, afgenomen werkplezier of proberen lichamelijke klachten te voorkomen door eerder uit te treden.

Bron: ArboRendement en www.uitvoeringvanbeleidszw.nl

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws direct in je mailbox