Gebrek aan aandacht voor vrouwspecifieke aandoeningen kost maatschappij miljarden

Bijna iedere vrouw krijgt vroeg of laat te maken met zogenaamde vrouwenaandoeningen als overgangsklachten of hevige menstruatiepijn. Maar uit onderzoek in handen van Nieuwsuur blijkt dat hier te weinig aandacht voor is binnen de gezondheidszorg.  En dat kost de maatschappij miljarden, schrijft de NOS.

“Als ruim de helft van de bevolking met dit soort aandoeningen te maken krijgt, zou het een no-brainer moeten zijn dat daar meer aandacht voor komt.” Dat zegt gynaecoloog Astrid Vollebregt. Zij is een van de initiatiefnemers van een groot onderzoek naar de maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Daarmee is voor het eerst in kaart gebracht waar de kennisachterstanden zitten, welke impact ‘vrouwspecifieke aandoeningen’ hebben op vrouwen, en wat dit alles de maatschappij kost. De conclusies wijzen erop dat het bijna elke vrouw aangaat en er een groot taboe op dit soort aandoeningen rust. Ook is de impact op de kwaliteit van leven van vrouwen groot en liggen de maatschappelijke kosten vele malen hoger dan tot dusverre werd aangenomen.

‘Vrouwenkwaaltjes die erbij horen.’ Daarmee worden de gezondheidsklachten van vrouwen op dit gebied nog veel te vaak afgedaan, stellen de onderzoekers. Terwijl het merendeel van de klachten niet normaal is. Bovendien zouden ze met een tijdige diagnose en goede behandeling verholpen kunnen worden. “Hoe eerder je het opspoort, hoe beter je onherstelbare schade kunt voorkomen”, aldus mede-initiatiefnemer en hoogleraar gynaecologie Judith Huirne tegenover de NOS.

Voor bekkenbodemproblemen, cyclusstoornissen, hormoongerelateerde aandoeningen en vulvaire problemen schatten de onderzoekers de totale maatschappelijke kosten in 2022 in tussen de 2,5 en 7,8 miljard euro. Maar hierin zijn alleen de kosten meegenomen ná het stellen van de diagnose. Het werkelijke bedrag ligt volgens Vollebregt en Huirne veel hoger. Ook vóór de diagnose worden namelijk al kosten gemaakt. Daarnaast zorgt de kennisachterstand ervoor dat de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verslechtert. Door op tijd te behandelen, zouden zowel de zorgkosten als het ziekteverzuim flink kunnen dalen. De gynaecologen pleiten dan ook voor een landelijke strategie voor vrouwengezondheidszorg. Vrouwen en zorgverleners zouden over de juiste tools moeten beschikken om te kunnen bepalen wat wel en niet normaal is.

Bron: NOS

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws direct in je mailbox