verzuimbegeleiding

en verzuimpreventie

ondersteuning

verzuimbegeleiding

Bij verzuimbegeleiding is vanuit ons de centrale rol weggelegd voor de casemanager. Zo krijg jij de ondersteuning die je nodig hebt, mis je nooit een wettelijke termijn en krijg je inhoudelijk advies terwijl je zelf in de lead blijft.

Wij zijn je adviseur, sparringpartner of coach. Net wat jij nodig hebt. Wij vullen jouw expertise en kwaliteiten aan. We behouden het overzicht en nemen (waar nodig) alles uit handen, terwijl jij de regie houdtDoor een hecht partnerschap aan te gaan ontdekken we samen wat in de praktijk het beste werkt.  

Bij verzuimbegeleiding zijn naast de casemanager meer specialisten betrokken. Zo staan onze arbeidsdeskundigen voor je klaar om een arbeidsdeskundig onderzoek te doen of je te adviseren over de inzetbaarheid.  

bedrijfsarts

De bedrijfsarts heeft een belangrijke rol in de verzuimbegeleiding. Hij/zij beoordeelt de belastbaarheid van de medewerker en adviseert over herstel-, en re-integratiemogelijkheden. Door regelmatig (maar niet vaker dan nodig) de bedrijfsarts te consulteren houden we grip op de ontwikkelingen. We hechten veel waarde aan de samenwerking met de bedrijfsarts, daarom bereiden we een spreekuur goed voor, met bijvoorbeeld gerichte vragen van werkgever en werknemer.

Tweede spoor

Onze tweede-spoor begeleiders helpen jouw medewerker op weg naar een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever, als terugkeer in het eigen (aangepast) werk niet meer mogelijk blijkt te zijn. Tijdens de tweewekelijkse gesprekken met de vaste contactpersoon gaan we op zoek naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Coaching en advisering, voor alle partijen, is een terugkerend onderdeel in dit traject.

verzuimportal

Ons verzuimportaal geeft inzage in dossiers, inzicht in je statistieken, en is een belangrijke tool in onze verzuimbegeleiding. Ben je zelf niet zo digitaal vaardig? Geen probleem, ook daarin helpen we je op weg.

"voorkomen is beter dan genezen"

verzuimpreventie

“Voorkomen is beter dan genezen.” Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. De bekende ARBO-instrumenten als PMO, PAGO en RI&E hebben hun waarde bewezen, maar echt resultaat boek je pas als er een breder begrip is van verzuim, preventie en onderliggende ontwikkelingen binnen de organisatie of in de maatschappij. 

We helpen je graag met het uitvoeren en zorgvuldig implementeren of lanceren van je RI&E, PMO en PAGO. Het helpt echter vaak niet om dit zomaar te doen. Ons advies is om het onderdeel te maken van een breder plan of een verzuimstrategie. Vanuit een heldere visie kies je dan zorgvuldig de instrumenten die bijdragen aan je doel, namelijk het voorkomen van verzuim.

Het aantal instrumenten is bijna eindeloos. We zetten je graag aan het denken als het gaat om de waarde van gezond en beschikbaar personeel, de invloed van preventief beleid op werkgeversimago, medewerkersbetrokkenheid en eigenaarschap. Ga je met ons de uitdaging aan om het maximale uit preventief beleid te halen?

De risico-, inventarisatie en evaluatie (RI&E) is een belangrijk en wettelijk verplicht instrument. Je brengt in kaart wat de risico’s voor de gezondheid en inzetbaarheid zijn van het werk en de omgeving.

Denk aan een veilige werkomgeving om lichamelijk letsel te voorkomen, een goede werkhouding voor een beeldscherm of aandacht voor mentale gezondheid, stress en werk-privé balans. Lees meer op rie.nl, misschien staat er wel een gratis instrument voor je bij.

We nemen graag kennis van je RI&E om het bedrijf beter te kennen en dienstverlening te verbeteren. Ook kunnen onze specialisten de RI&E uitvoeren en toetsen. Een deskundige inventariseert, toetst en adviseert dan heel concreet hoe je de veiligheid en gezondheid op het werk kunt verbeteren.

Twee verschillende begrippen die in de praktijk veel met elkaar overeenkomen. Wij houden ervan om moeilijke dingen makkelijk te maken, zodat het beste resultaat over blijft. 

In de kern verwijzen beide begrippen naar een medisch onderzoek dat je regelmatig terug laat keren. In overleg kiezen we een vorm; standaard of op maat. Gewoon wat voor jou het beste werkt. Dit onderzoek helpt de medewerker zijn of haar gezondheid te verbeteren, en het helpt de werkgever om verzuim te voorkomen en inzetbaarheid en productiviteit te verhogen. Zo voldoe je aan de Arbowet, en hebben je medewerker en jij er ook echt voordeel van. Win-win-win noemen we dat 

Medewerkersgezondheid en inzetbaarheid verbeteren en vasthouden, nu en later. Dat wil toch elke werkgever?! Bovendien draagt het bij aan een betere dienstverlening en een beter bedrijfsresultaat, wat je doelstellingen ook zijn. 

SZamen werkt vanuit het praktische, maar wetenschappelijk onderbouwde model Kwaliteit van Arbeid©. Het gaat uit van individuele medewerkers in relatie tot de werkomgeving. Alle persoonlijke, organisatorische en culturele aspecten nemen we mee om tot meetbare resultaten te komen. Vage begrippen maken we meetbaar, zodat we doelen kunnen stellen en voortgang kunnen meten. Doelen bereiken we samen door uit een scala aan concrete instrumenten de meest effectieve te selecteren. Je krijgt inzicht in de beperkingen en mogelijkheden die er zijn om werkgeluk en resultaat positief te beïnvloeden.  

Duurzame inzetbaarheid past ook perfect in een MVO-organisatie, de focus op duurzame ontwikkeling en de bijbehorende 3 P’s. Ga jij al bewust om met ‘planet’ en ‘profit’? Met Duurzame Inzetbaarheid werken we samen concreet aan jouw ‘people’.